Υλικά για τη σάλτσα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. τοματοπελτέ
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
100 ml κόκκινο κρασί
690 γρ. ντομάτα ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ στον τρίφτη σε γυάλινο μπουκάλι
100 ml νερό
2 κ.γλ. ξερό βασιλικό
200 γρ. Φέτα ΔΩΔΩΝΗ
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τα λαζάνια
800 γρ. μελιτζάνες κομμένες κατα μήκος, σε πολύ λεπτές φέτες (περίπου 3 μελιτζάνες)
200 γρ. Φέτα ΔΩΔΩΝΗ
3-4 παξιμαδάκια χαρουπιού, χοντροτριμμένα
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό να “πιάσει” ο πελτές στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε με κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα στον τρίφτη ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ, το νερό και το βασιλικό. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει με ανοιχτό καπάκι για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να δέσει.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες. Τις απλώνουμε σε ταψιά περασμένα με λαδόκολλα, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200°C για 20 λεπτά, γυρνώντας τις στα 10 λεπτά.
Όταν δέσει η σάλτσα στην κατσαρόλα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε 200 γρ. Φέτα ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένη.
Για να στήσουμε τα λαζάνια, απλώνουμε στη βάση ελαφρώς λαδωμένου σκεύους ψησίματος μια μεγάλη κουταλιά από την σάλτσα. Από πάνω στρώνουμε φέτες μελιτζάνας σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζουμε εναλλάξ με σάλτσα ντομάτας και φέτες μελιτζάνας. Στην τελευταία στρώση καλύπτουμε το ταψί με μελιτζάνες και απλώνουμε 4-5 κουταλιές από τη σάλτσα στην επιφάνεια.
Αραδιάζουμε στην επιφάνεια την υπόλοιπη Φέτα ΔΩΔΩΝΗ και τα τριμμένα παξιμαδάκια χαρουπιού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 45 λεπτά. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει για 40 λεπτά και σερβίρουμε.
Tip: Διατηρείται για 3 μέρες καλυμμένο στο ψυγείο.