6 Αγκινάρες Μπάρμπα Στάθης
120 ml φυτικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη
2 κ.σ. λιναρόσπορο, κοπανισμένο
5 κ.σ. κρύο νερό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γρ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
3 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
⅓ κ.γλ. αλάτι
80 ml ηλιέλαιο
1 ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
ΕκτέλεσηΓεμίζουμε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, το βάζουμε σε ψηλή φωτιά και μόλις βράσει προσθέτουμε τις Αγκινάρες Μπάρμπα Στάθης. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε με καπάκι και τις αχνίζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Τις μεταφέρουμε στο blender μαζί με το φυτικό ρόφημα και πολτοποιούμε καλά.
Σε μπολάκι ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής με προσαρμοσμένο το φτερό το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και θέτουμε σε χαμηλή ταχύτητα να ανακατευτούν.
Προσθέτουμε στον κάδο το μείγμα λιναρόσπορου, το μείγμα με τις πολτοποιημένες αγκινάρες, το ηλιέλαιο και το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ενιαία ζύμη. Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε αντικολλητική φόρμα (ή φόρμα περασμένη με λαδόκολλα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αφήνουμε το κέικ να έρθει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Tip: Φυλάμε το κέικ καλυμμένο σε θερμοκρασία δωματίου (δροσερό σημείο της κουζίνας) για 4 μέρες.