Υλικά για τη σος Teriyaki:
250 ml ζωμός λαχανικών
80 ml σάλτσα σόγιας
40 γρ. μαύρη ζάχαρη
50 γρ. λευκό ξύδι
Υλικά για το ρύζι
3 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
300 γρ. ρύζι Basmati
300 ml νερό
400 ml γάλα καρύδας, κονσέρβα
αλάτι
Υλικά για τα κεφτεδάκια
1-2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά, χοντροκομμένη
2 πράσινες πιπεριές, χοντροκομμένη
1 συσκευασία esti® plant-based meatballs (360 γρ.)
ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο
σουσάμι, για το σερβίρισμα
ΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε τη σάλτσα Teriyaki. Βάζουμε το ζωμό, τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη και το ξύδι σε κατσαρολάκι και βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι το υγρό να μειωθεί στο μισό και να ρέει ελαφρώς σαν σιρόπι.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το ρύζι. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το σησαμέλαιο ή το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ρύζι σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά, αλατίζοντάς το. Προσθέτουμε το νερό και το γάλα καρύδας, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοκαλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό, προσέχοντας να μην αφρίσει (αν χρειαστεί ανοίγουμε κάθε τόσο το καπάκι). Όταν μαγειρευτεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, το αφρατεύουμε με πιρούνι και κλείνουμε το καπάκι για να παραμείνει ζεστό μέχρι το σερβίρισμα.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές για 3-4 λεπτά σε μέτρια/υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα esti® plant-based meatballs και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά. Ρίχνουμε τα ⅔ της ποσότητας Teriyaki στο τηγάνι και σοτάρουμε μαζί τα υλικά για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τα λαχανικά και την Teriyaki πάνω στο ρύζι καρύδας και πασπαλίζουμε με σουσάμι.