Υλικά για το μείγμα μπαχαρικών zaatar:
½ κ.σ. ξερό θυμάρι
½ κ.σ. ξερή ρίγανη
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.σ. ξερό κόλιανδρο, τριμμένο
1 κ.σ. καβουρδισμένο σουσάμι
1 κ.σ. σουμάκ (προαιρετικά)
½ κ.γλ. αλάτι
¼ κ.γλ. καυτερό μπούκοβο
Υλικά για το dressing:
60 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
80 ml ελαιόλαδο
1 κ.γλ. μουστάρδα
½ κ.γλ. maple syrup ή μέλι
1 σκελίδα σκόρδο
1 ½ κ.γλ. μείγμα μπαχαρικών zaatar (βλ. παραπάνω)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ ψημένο ροδάκινο (βλ. εκτέλεση συνταγής)
Υλικά για τη σαλάτα:
6 ροδάκινα
150 γρ. ωμούς ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας
ελαιόλαδο (για τους ξηρούς καρπούς)
100 γρ. σπανάκι baby
100 γρ. ρόκα
½ ξερό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
150 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
200 γρ. Κατσικίσιο τυρί ΔΩΔΩΝΗ, θρυμματισμένο
ΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε το μείγμα μπαχαρικών zaatar ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε μπολ.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τους ωμούς ξηρούς καρπούς με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο και ½ κ.σ. από το μείγμα zaatar, απλώνουμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πλένουμε καλά τα ροδάκινα, τα στεγνώνουμε, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε μπολ, τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε καυτό BBQ grill για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Τα μεταφέρουμε σε πιάτο και αφήνουμε να κρυώσουν όσο ετοιμάζουμε τα της σαλάτας.
Ετοιμάζουμε το dressing βάζοντας όλα τα υλικά σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), χτυπάμε να πολτοποιηθούν και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Σε πιατέλα ή μπολ σερβιρίσματος βάζουμε ανακατεμένα τα λαχανικά (ρόκα, σπανάκι, ντοματίνια, κρεμμύδι). Αραδιάζουμε τα ψημένα ροδάκινα, πασπαλίζουμε με όσους ξηρούς καρπούς θέλουμε (τους υπόλοιπους τους φυλάμε αεροστεγώς για 10 μέρες στο ψυγείο) και το Κατσικίσιο τυρί ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένο, περιχύνουμε με dressing και σερβίρουμε.