Υλικά για την κρέμα:
1 λίτρο ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. κακάο
¼ κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
60 γρ. φυτικό βούτυρο
Υλικά για τη μπουγάτσα:
1 πακέτο Φύλλο Κρούστας για Γλυκά Χρυσή Ζύμη
190 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
ζάχαρη άχνη & κακάο, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ΕκτέλεσηΒγάζουμε το Φύλλο Κρούστας για Γλυκά Χρυσή Ζύμη από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά (2 ώρες περίπου).
Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ρόφημα αμυγδάλου, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα και αφήνουμε να σιγοβράσει η κρέμα, για περίπου 6-8 λεπτά μέχρι να πήξει.
Όταν πήξει αποσύρουμε από την φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει καλά η κουβερτούρα στην κρέμα. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.
Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο ταψί (30Χ35 εκ.) και στρώνουμε 7 φύλλα εναλλάξ (κατά μήκος και κατά πλάτος), βουτυρώνοντας καλά το καθένα. Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 7-8 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα. Εάν περισσεύουν πολύ, κόβουμε τα φύλλα όπου χρειάζεται. Τα διπλώνουμε στις άκρες σχηματίζοντας “γείσο” και το βουτυρώνουμε και αυτό.
Ψήνουμε τη μπουγάτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει το φύλλο και να χρυσοψηθεί. Την αφήνουμε να κρυώσει, την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλίζοντάς την -αν θέλουμε- με ζάχαρη άχνη και λίγο κακάο.
Tip: Η μπουγάτσα καταναλώνεται καλύτερα μέσα στην ίδια μέρα. Μπορούμε όμως να τη φυλάξουμε στο ψυγείο για 1-2 μέρες ακόμα και να τη ζεστάνουμε για λίγα λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, πριν τη σερβίρουμε.