Υλικά για το μπριάμ:
2 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
3 πιπεριές Φλωρίνης
6 μέτριες ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε τέταρτα
4-5 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες & ολόκληρες
100 γρ. ωμά λευκά αμύγδαλα, κοπανισμένα
χυμό & ξύσμα από ½ λεμόνι
10 φύλλα φρέσκο βασιλικό
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τη μακαρονάδα:
500 γρ. Λιγκουίνι - Λαζάνια MISKO
αλάτι
ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα ή φυτικό λευκό τυρί
Σκεύος: ταψί ή πυρίμαχο σκεύος 40Χ30εκ.
ΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε το μπριάμ. Τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε όπως είναι ολόκληρες με το κοτσάνι σε ταψί, μαζί με τις πιπεριές, τις ντομάτες, το κομμένο κρεμμύδι, τα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και τα σκόρδα. Περιχύνουμε με 4 κ.σ. ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με μπόλικο αλατοπίπερο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε για λίγα λεπτά σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια/υψηλή φωτιά. Μόλις πάρουν χρώμα, τα αποσύρουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό, το αλατίζουμε καλά (35 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό) και το βάζουμε να βράσει.
Βγάζουμε το ταψί απ’ το φούρνο: σε αυτό το σημείο πρέπει τα λαχανικά μας να έχουν ψηθεί και να είναι μαλακά όταν τα τρυπάμε. Αφαιρούμε με προσοχή τα ψημένα σκόρδα, τα μεταφέρουμε σε μπολάκι μαζί με το χυμό λεμονιού, 3 κ.σ. από τα ζουμιά του ταψιού και τα φυλλαράκια βασιλικού, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε επίσης στην άκρη.
Όταν βράσει το νερό στην κατσαρόλα ρίχνουμε τα Λιγκουίνι - Λαζάνια MISKO, ανακατεύουμε με μια πιρούνα και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία. Όσο βράζουν τα ζυμαρικά αφαιρούμε προσεκτικά με πιρούνι και μαχαιράκι τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, τις ντομάτες και τις πιπεριές (μαζί με τα σπόρια) και τα κόβουμε λίγο να αναμειχθούν με τα υπόλοιπα υλικά.
Όταν βράσουν τα ζυμαρικά τα μεταφέρουμε κατευθείαν από την κατσαρόλα στο ταψί με το μπριάμ και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε το dressing σκόρδου και τη φέτα θρυμματισμένη, ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και σερβίρουμε.