500 γρ. Βιολογικά φασόλια γίγαντες Άροσις
1 κιλό βλήτα, καθαρισμένα
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
100 ml λευκό κρασί
2 κολοκυθάκια, τριμμένα
1 ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι μάραθο
150 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
100 ml νερό (για το ταψί)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕκτέλεσηΜουλιάζουμε τα Βιολογικά φασόλια γίγαντες Άροσις για 14 ώρες. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε λίγο.
Τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα, τη γεμίζουμε με μπόλικο νερό, τη βάζουμε να ζεσταθεί και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15 λεπτά, απ’ τη στιγμή που πάρει βράση. Με το που πάρει βράση ξαφρίζουμε όσο μπορούμε το νερό, με τη βοήθεια τρυπητής κουτάλας. Στο τελευταίο 20λεπτο περίπου αλατίζουμε.
Μισή ώρα πριν κατεβάσουμε τους γίγαντες, ρίχνουμε τα βλήτα σε μια άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα ζεματίζουμε για 5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 50 ml ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε για 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα βλήτα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον μάραθο ψιλοκομμένους, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σουρώνουμε τους γίγαντες και τους αραδιάζουμε σε ένα ταψί. Προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο, την μουστάρδα, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, 100 ml νερό, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Από πάνω απλώνουμε τα βλήτα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200°C για 30 λεπτά. Όταν βγάλουμε το φαγητό απ’ το φούρνο, το ραντίζουμε με 50 ml ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.