Υλικά για τον κιμά:
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
300 γρ. λευκά μανιτάρια, πολύ ψιλοκομμένα
350 γρ. μανιτάρια Portobello, πολύ ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
400 γρ. τριμμένες ντομάτες
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για την μπεσαμέλ αμυγδάλου:
100 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη, σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
150 γρ. Ανάμικτo τριμμένο τυρί ΔΩΔΩΝΗ
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τα κανελόνια:
250 γρ. Κανελόνια MISKO
3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
50 γρ. Ανάμικτο τριμμένο τυρί ΔΩΔΩΝΗ
ΕκτέλεσηΞεκινάμε με τον κιμά. Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 8-10 λεπτά, μέχρι να σωθεί το νερό. Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και συνεχίζουμε με την πάπρικα, τον πελτέ και τη σάλτσα σόγιας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά, μέχρι να δέσει και να πήξει. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να μπορούμε να την βάλουμε στα κανελόνια.
Συνεχίζουμε με τη μπεσαμέλ αμυγδάλου όσο μαγειρεύεται ο κιμάς. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε το ρόφημα αμυγδάλου ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην σβολιάσει.Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει. Πασπαλίζουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το Ανάμικτο τριμμένo τυρί ΔΩΔΩΝΗ και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα Κανελόνια MISKO κατά τα ⅔ και τα τοποθετούμε σφιχτά σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος που έχουμε λαδώσει καλά. Σκεπάζουμε τα κανελόνια με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τη γαλέτα και το υπόλοιπο Ανάμικτo τριμμένo τυρί ΔΩΔΩΝΗ. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25-30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά του.
Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε.