Υλικά για τα γιουβαρλάκια:
100 γρ. ρύζι γλασέ
350 ml νερό
αλάτι (για το ρύζι)
560 γρ. φυτικός κιμάς esti® Plant-Based
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιπλέον υλικά:
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
1 πατάτα, σε μεσαία κομμάτια
3 κολοκυθάκια, κομμένα σε 4-5 κομμάτια το καθένα
1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο (με τα φύλλα του)
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
150 γρ. χυμό ντομάτας
700 ml νερό
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕκτέλεσηΒάζουμε το ρύζι με τα 350 ml νερό σε μια μικρή κατσαρόλα, αλατίζουμε και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά με κλειστό καπάκι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να απορροφήσει το ρύζι το νερό και να μαλακώσει (αλλά θα «κρατάει» λίγο).
Παράλληλα, σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 8-10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το σέλινο, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα 700 ml νερό, βάζουμε καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Μετά από 10 λεπτά βρασμού, ανοίγουμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Ξεπλένουμε λίγο το ρύζι με νερό βρύσης για να κρυώσει και το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε σε μπολ τον φυτικό κιμά esti® Plant-Based μαζί με το στραγγισμένο και βρασμένο ρύζι, το σκόρδο, τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά, πλάθουμε γιουβαρλάκια των 50 γρ. και τα ακουμπάμε σε ταψάκι ή πιατέλα περασμένη με λαδόκολλα. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να βάλουμε τα γιουβαρλάκια στο ψυγείο να σφίξουν μέχρι να βράσουν τα λαχανικά μας στην κατσαρόλα.
Αραδιάζουμε τα γιουβαρλάκια πάνω από τα λαχανικά, ανακινούμε προσεκτικά την κατσαρόλα για να χωρέσουν όλα, περιχύνουμε τα «γυμνά» γιουβαρλάκια με τη σάλτσα (με τη βοήθεια κουταλιού) και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά. Κλείνουμε το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για άλλο 1 λεπτό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, περιχύνουμε το φαγητό με 2-3 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα.