Υλικά για την φάβα
100 ml ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, σε λεπτές φέτες
500 γρ. Βιολογική Φάβα από λαθούρι Φθιώτιδας Άροσις
1,5 Lt καυτό νερό
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για τα καμένα κρεμμύδια
2 μεσαία κρεμμύδια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το λάδι κάπαρης
60 γρ. κάπαρη ψιλοκομμένη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα & χυμό από 1 λεμόνι
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
¼ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕκτέλεσηΞεκινάμε με την φάβα. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις κάψει προσθέτουμε σταδιακά το κρεμμύδι και το καρότο. Σοτάρουμε συνολικά για 6-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και προσθέτουμε την Βιολογική Φάβα από λαθούρι Φθιώτιδας Άροσις. Την σοτάρουμε για 1 λεπτό, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε για 35-45 λεπτά σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην μας πιάσει στην κατσαρόλα. Θα πρέπει η φάβα να έχει χάσει τελείως τα υγρά της και να έχει λιώσει καλά. Καθώς εξαρτάται πολύ από την κατσαρόλα αλλά και τις εστίες μας, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί λίγο νερό ή λίγο χρόνο ακόμα βράσιμο.
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια. Τα κόβουμε σε χοντρές φέτες κάθετα προς τη ρίζα και τα μεταφέρουμε σε ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, προσπαθώντας να ανοίξουμε και τις φέτες κρεμμυδιού όσο μπορούμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190°C για 40-50 λεπτά μέχρι να ψηθούν τελείως τα κρεμμύδια και να καούν στις άκρες τους. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε μία φορά τα κρεμμύδια.
Ετοιμάζουμε το λάδι κάπαρης ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε μπολ.
Μόλις βράσει καλά η φάβα την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ και την σερβίρουμε ζεστή, σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύα απ’ το ψυγείο με τα κρεμμύδια και το λάδι κάπαρης.
Tip: Διατηρείται για 4 μέρες στο ψυγείο.