1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 μελιτζάνες φλάσκες (600 γρ.), κομμένες σε μικρά κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή λιωμένες στην πρέσα σκόρδου
250 γρ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1 κ.σ. τοματοπελτέ
50 ml λευκό κρασί
1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών ή ζεστό νερό
½ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ. Κατσικίσιο τυρί ΔΩΔΩΝΗ & επιπλέον για το σερβίρισμα
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕκτέλεσηΖεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το φρέσκο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, σοτάρουμε για άλλα 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Όσο ανακατεύουμε, ξύνουμε παράλληλα τον πάτο της κατσαρόλας για να πάρουμε όλη τη γεύση του τοματοπελτέ.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκόολ για ένα λεπτό. Σβήνουμε με το ζωμό λαχανικών ή το νερό, ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε το ρύζι να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20-25 λεπτά.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το Κατσικίσιο τυρί ΔΩΔΩΝΗ θρυμματισμένο, τον βασιλικό και το μαϊντανό και ανακατεύουμε πολύ απαλά. Κλείνουμε τη φωτιά, περιχύνουμε με 2 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε αν θέλουμε με επιπλέον Κατσικίσιο τυρί ΔΩΔΩΝΗ στο κάθε πιάτο.
Tip: Διατηρείται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο.