100 γρ. αμύγδαλα λευκά
90 γρ. ελαιόλαδο
90 γρ. ηλιέλαιο
350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
12 μεγάλους χουρμάδες ψιλοκομμένους
150 γρ. σταφίδες ψιλοκομμένες
900 ml χυμό πορτοκάλι
2 ξυλάκια κανέλας
φλούδες από 1 πορτοκάλι
100 γρ. μέλι
200 γρ. αμυγδαλοβούτυρο
ΕκτέλεσηΒάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180° C στον αέρα για 10-12 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο, τα χοντροκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τα 2 λάδια και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να ροδίσει ελαφρώς.
Δέκα λεπτά πριν τελειώσει το σοτάρισμα του σιμιγδαλιού, φτιάχνουμε το σιρόπι αποξηραμένων φρούτων. Βάζουμε σε κατσαρόλα τους χουρμάδες, τις σταφίδες, τον χυμό πορτοκαλιού, τις κανέλες, τις φλούδες από το πορτοκάλι και το μέλι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Βγάζουμε τις κανέλες και το πορτοκάλι από το σιρόπι και το μεταφέρουμε με πολύ προσοχή στο σιμιγδάλι μαζί με τα καβουρντισμένα αμύγδαλα. Ανακατεύουμε μέχρι να μαζεύεται ο χαλβάς γύρω από την κουτάλα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Μεταφέρουμε λίγο από τον χαλβά σε αντικολλητική φόρμα και προσθέτουμε κουταλιές από το αμυγδαλοβούτυρο, πιέζοντάς τις ελαφρά. Συνεχίζουμε με στρώσεις χαλβά και αμυγδαλοβούτυρου εναλλάξ και τελειώνουμε με μια στρώση χαλβά.
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως για 2-3 ώρες, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.