ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ:
260 γρ. Βιολογικές Φακές ψιλές Καστοριάς Άροσις, βρασμένες (περίπου 220 γρ. άβραστες)
1 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο
1 κ.σ. νερό
2 μελιτζάνες φλάσκες (300 γρ.), κομμένες σε πολύ μικρά κομματάκια
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. κύμινο
120 γρ. νιφάδες βρόμης
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ:
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
4-5 κόκκους μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας
100 ml κόκκινο ή ροζέ κρασί
700 γρ. τριμμένες ντομάτες
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για τα σουτζουκάκια
Γεμίζουμε με νερό μία μεσαία κατσαρόλα και αλατίζουμε καλά. Ρίχνουμε τις Βιολογικές Φακές ψιλές Καστοριάς Άροσις και τις βράζουμε για περίπου 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μην λιώσουν.
Ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τις μελιτζάνες και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 5-6 λεπτά ακόμα μέχρι να μαλακώσουν. Στο τελευταίο λεπτό προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Παράλληλα ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) πολτοποιούμε καλά τις φακές με το περιεχόμενο του τηγανιού (σε δόσεις αν το μούλτι μας είναι μικρό). Μεταφέρουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε τη βρόμη, το μείγμα λιναρόσπορου, τον μαϊντανό, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μαλακή ζύμη που να πλάθεται. Αν η ζύμη μας είναι πολύ μαλακή, τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σφίξει λίγο. Πλάθουμε σουτζουκάκια (40 γρ. το ένα) και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί φούρνου. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 22-25 λεπτά, γυρνώντας τα στα μισά του χρόνου.
Για τη σάλτσα
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ, το μπαχάρι, τη δάφνη και την κανέλα και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, «ξύνοντας» τον πάτο της κατσαρόλας. Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Δεν ξεχνάμε στο τέλος να αφαιρέσουμε το μπαχάρι, τη δάφνη και την κανέλα.
Για να σερβίρουμε τα σουτζουκάκια, είτε τα βυθίζουμε στη ζεστή σάλτσα μόλις κλείσουμε τη φωτιά, είτε τα βάζουμε κατευθείαν στο πιάτο σερβιρίσματος (συνοδεύοντάς τα με ρύζι ή κάποιο άλλο συνοδευτικό της επιλογής μας) περιχύνοντάς τα με τη σάλτσα.