Υλικά για την καραμέλα σταφίδας:
Βάζουμε την κουβερτούρα και το γάλα καρύδας σε ανοξείδωτο μπολ και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί (δηλαδή πάνω από κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει, προσέχοντας να μην ακουμπά το μπολ την επιφάνεια του νερού). Ανακατεύουμε απαλά να λιώσει εντελώς η κουβερτούρα και αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε με το Real & Honest Ταχίνι - Σησαμοβούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα στο μπολ με τους χουρμάδες και τα μπισκότα και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, να ενωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το τελικό μείγμα σε απλωμένη λαδόκολλα, του δίνουμε κυλινδρικό σχήμα με τα χέρια μας και το τυλίγουμε σε ρολό, διπλώνοντας τις άκρες. Βάζουμε το μωσαϊκό στο ψυγείο για 6 ώρες.
Ετοιμάζουμε την καραμέλα σταφίδας. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τις σταφίδες με την κρέμα, το ρούμι (ή το κονιάκ), το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά χωρίς καπάκι. Αποσύρουμε, καλύπτουμε με καπάκι και αφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι) και πολτοποιούμε πολύ καλά.
Σερβίρουμε το μωσαϊκό σε φέτες, συνοδεύοντάς το με λίγη καραμέλα σταφίδας.