6 μελιτζάνες τσακώνικες
100γρ. γραβιέρα
2κλ. Θυμάρι
2 κλ. δενδρολίβανο
100γρ. Δημητριακά βρώμης ολικής άλεσης ΒΙΟΛΑΝΤΑ
2 κ.σ αλεύρι ΜΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ
Για τη γέμιση:
500γρ.μοσχαράκι, κομμένο καρέ φάρμα Χρονάς
200γρ. ρύζι
80γρ. σταφίδες
50γρ. κουκουνάρια
4 φρέσκα κρεμμύδια
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γ. κουρκουμά
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε μπολ με αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσουν. Μετά από 15 λεπτά στραγγίζουμε τις μελιτζάνες, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο με το κρεατάκι και το θωρακίζουμε. Προσθέτουμε νερό μέχρι να το σκεπάσει και μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά για 1 ωρα. Αλατοπιπερώνουμε δέκα λεπτά πριν το αφαιρέσουμε από την φωτιά.
Σε μια κατσαρόλα κάνουμε σύβραση για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το ρύζι, τα μπαχαρικά, 350 ml νερό, αλατοπίπερο, τον κουρκουμά και βράζουμε για περίπου 15 λεπτά. Όταν το πιλάφι μας είναι έτοιμο, προσθέτουμε το βρασμένο μοσχαράκι και ανακατεύουμε.
Σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο στρογγυλό ταψάκι, τοποθετούμε τις φέτες μελιτζάνας γύρω-γύρω σαν φύλλο, τοποθετούμε τη γέμιση, γυρνάμε τις μελιτζάνες που προεξέχουν προς τα μέσα, και τοποθετούμε μερικές ακόμα φέτες από πάνω. Τέλος, πασπαλίζουμε με τα τριμμένα δημητριακά βρώμης, την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.