1 πακέτο πενάκι λαχανικών ΗΛΙΟΣ
100 γρ. αρσενικό Νάξου
100 γρ. κασέρι Μακεδονικό
100 γρ. Ντακάκια χαρουπιού ΦΙΛΕΝΤΕΜ
Για το πέστο καρυδιού
100 ml ελαιόλαδο με άρωμα σκόρδο Ariston
100 γρ. φύλλα βασιλικού
2κ.σ πουρέ σκόρδου ΦΙΛΕΝΤΕΜ
100 γρ. γραβιέρα Νάξου
1/4 κ.γ αλάτι
Πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
50 γρ. βούτυρο αγελαδινό
4 κ.σ αλεύρι ολικής άλεσης ΜΑΝΝΑ ΚΕΡΑΜΑΡΗ
500γρ. γάλα κατσικίσιο
1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το πέστο
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη γραβιέρα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία πάστα. Τέλος προσθέτουμε τη γραβιέρα και χτυπάμε για πολύ λίγο, ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο πέστο.
Για την μπεσαμέλ
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια πάστα. Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Τέλος ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το πενάκι λαχανικών για 5’ και σουρώνουμε.
Στο μηχάνημα με τα μαχαίρια ρίχνουμε τα ντακάκια χαρουπιού και χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο ντακάκι. Ρίχνουμε τα μισά πενάκια, τη μισή μπεσαμέλ, μία στρώση μπεσαμέλ, το μισό πέστο και τα μισά τυριά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν και τα υπόλοιπα υλικά μας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τριμμένο ντακάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40’.