500 γρ. Βιολογικά Φασόλια μέτρια Καστοριάς Άροσις
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό
½ ματσάκι άνηθο
2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
5-6 φύλλα δυόσμο
3 κ.σ. ταχίνι
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
100 ml νερό
ελαιόλαδο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕκτέλεσηΒάζουμε τα φασόλια αποβραδίς σε μεγάλο μπολ, τα καλύπτουμε με νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 12-14 ώρες.
Σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε καλά. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 45-60 λεπτά, ξαφρίζοντας συχνά, ή μέχρι να μαλακώσουν τελείως αλλά όχι να λιώσουν. Στα τελευταία 15 λεπτά του βρασίματος αλατίζουμε καλά. Σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα φασόλια και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας απαλά συνεχώς.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το ταχινολέμονο. Βάζουμε το ταχίνι, το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών και το νερό σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει κρέμα. Το αφήνουμε στην άκρη.
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το ταχινολέμονο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί 10 λεπτά και σερβίρουμε.