Υλικά για το κέικ
300 γρ. γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό
150 ml νερό
2 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
470 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. καστανή ζάχαρη
½ κ.γλ. μαγειρική σόδα
¼ κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
160 ml ελαιόλαδο
600 γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσι
Υλικά για την επικάλυψη crumble
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. νιφάδες βρώμης
100 γρ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα από 3 λάιμ
⅓ κ.γλ. αλάτι
80 ml ελαιόλαδο
ΕκτέλεσηΕτοιμάζουμε το κέικ. Σε μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ Στραγγιστό με το νερό και το ξύδι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τα 300 γρ. ζάχαρης, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού, το εκχύλισμα βανίλιας και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε απαλά με κουτάλι, ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά σε ενιαίο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα. Από πάνω τοποθετούμε τα κεράσια, πιέζοντάς τα ελαφρά.
Ετοιμάζουμε την επικάλυψη crumble. Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη βρώμη, τη ζάχαρη, το ξύσμα λάιμ και το αλάτι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα τριφτό. Πασπαλίζουμε με το μείγμα της επικάλυψης τα κεράσια, πιέζοντας ελαφρά να κολλήσει πάνω τους.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στον αέρα, για περίπου 60-70 λεπτά. Ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή ένα μαχαιράκι στο κέντρο του και αν είναι υγρό το εσωτερικό, το αφήνουμε για άλλα 8-10 λεπτά ψήσιμο.
Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά και το ξεφορμάρουμε προσεκτικά. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το σερβίρουμε.
Tip: Διατηρείται για 3-4 μέρες καλυμμένο, σε θερμοκρασία δωματίου.