Υλικά για τον κιμά μελιτζάνας:
Υλικά για την ελαφριά μπεσαμέλ:
Υλικά για το παστίτσιο
Ξεκινάμε με τα ζυμαρικά. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και τη βάζουμε σε υψηλή φωτιά με το καπάκι κλειστό. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε τα μακαρόνια Παστίτσιο Νο2 Ολικής Άλεσης MISKO. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 2 λεπτά λιγότερο από όσο χρόνο αναγράφεται στην συσκευασία. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, τινάζοντας τα καλά να φύγουν τα νερά και ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τον κιμά μελιτζάνας. Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τις μελιτζάνες και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά για 6-8 λεπτά. Μόλις χάσουν όλα τα υγρά και έχουν πάρει χρώμα, τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι ή κατσαρόλα βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για 8-10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ και σοτάρουμε για ακόμα ένα λεπτό, ξύνοντας παράλληλα τον πάτο με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά, τα μανιτάρια και τις μελιτζάνες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Συνεχίζουμε με την μπεσαμέλ. Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια με σύρμα, για 2-3 λεπτά μέχρι να ψηθεί και να ξανθύνει ελαφρώς. Σταδιακά προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, για να μην σβολιάσει.Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, για 7-8 λεπτά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη διατροφική μαγιά (προαιρετικά) και το esti Plant-based White και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα ταψί, ρίχνουμε τα ζυμαρικά, από πάνω προσθέτουμε 1-2 μεγάλες κουταλιές μπεσαμέλ και 1-2 κουταλιές κιμά μελιτζάνας και ανακατεύουμε. Τα πιέζουμε ελαφρά προς τα κάτω και από πάνω απλώνουμε τον υπόλοιπο κιμά. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά και το esti Plant-based White.
Ψήνουμε το παστίτσιο σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στο γκριλ, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της μπεσαμέλ. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 20 λεπτά και σερβίρουμε
Tip: Διατηρείται μαγειρεμένο για 3-4 μέρες στο ψυγείο και ωμό για 30 ημέρες στην κατάψυξη.