100 γρ. βούτυρο LURPAK σε θερμοκρασία δωματίου
2 αβγά ελευθέρας βοσκής ΒΛΑΧΑΚΗ
1 ασπράδι αβγού ελευθέρας βοσκής ΒΛΑΧΑΚΗ
100 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. αλεύρι
½ κ. γ. μπέικιν πάουντερ
70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
αμύγδαλα λευκά για γαρνίρισμα
Για το σιρόπι
400 γρ. νερό ΖΑΓΟΡΙ
400 γρ. ζάχαρη
χυμός από ½ λεμόνι
ΕκτέλεσηΣτο μίξερ χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη έως ότου αφρατέψει το μείγμα και το βούτυρο γίνει μαλακό σαν κρέμα. Προσθέτοντας τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 3-4 ώρες μέχρι να σφίξει και να μπορούμε να την πλάσουμε. Πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού (περίπου 20 γρ.). Τα πιέζουμε ελαφρώς με την παλάμη, ώστε να γίνουν λίγο πλακέ. Βάζουμε στο κέντρο του καθενός από ένα ολόκληρο αμύγδαλο, το οποίο πριν έχουμε βουτήξει σε λίγο ασπράδι αβγού. Τα τοποθετούμε σε ταψί αφήνοντας αρκετό κενό μεταξύ τους. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 25 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά. Σιροπιάζουμε όταν είναι και τα δύο ζεστά.