1 λίτρο νερό ΖΑΓΟΡΙ
500 γρ. φιρίκια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες (καθαρό βάρος)
500 γρ. ζάχαρη
½ κ.γ. κοφτό ξινό
1 κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κάθετα στη μέση
50 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
ΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε τα φιρίκια ολόκληρα και βγάζουμε τα κουκούτσια, με το ειδικό εργαλείο που καθαρίζουμε τα κολοκύθια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι χαμηλώνουμε τη φωτιά. Βράζουμε για 3 λεπτά. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ για να διαλυθεί η βανίλια. Βάζουμε τα φιρίκια στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να γίνουν διάφανα και να μειωθεί το σιρόπι. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στον φούρνο στους 160οC για 10-12 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα με τα φιρίκια από τη φωτιά. Διαλύουμε το ξινό σε λίγο νερό ανακατεύοντας ελαφρώς. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το ξινό και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρούμε εκτός ψυγείου.
Tip: Για να αποστειρώσουμε βάζα τα πλένουμε με ζεστό νερό, τα ακουμπάμε ανάποδα πάνω σε πετσέτα και τα βάζουμε στο φούρνο στους 100οC ή στα μικροκύματα, έως ότου στεγνώσουν εντελώς.