Και εγένετο Ελλάς | Επεισόδιο 6 | Η έναρξη της Επανάστασης
Η έναρξη της Επανάστασης στην Μολδοβλαχία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ακολούθως στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα, τον Μάρτιο του 1821. Ο Αντρέι Μάσλοβ, Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, αναλύει το πώς έβλεπαν οι Ρώσοι την Επανάσταση, ο Επίκουρος Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, μιλά για τη συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και την ποντιακή του καταγωγή, ο Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Λαύρας, πατήρ Ευσέβιος, αποσαφηνίζει ποια ημέρα υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης, ο οθωμανολόγος Δημήτρης Σταθακόπουλος, εξηγεί πως οι Οθωμανοί έβλεπαν τους επαναστάτες ως «τρομοκράτες» και απόγονος της γνωστής οικογένειας των Πλαπουταίων, περιγράφει άγνωστες στιγμές της ηρωικής του οικογένειας.
Αναστασια
| Πριν από 1336 ημέρεςΔεν μπορούμε να βρούμε τα πρώτα επεισόδια. Μπορείτε να τα προσθέσετε στη λίστα; Δεν αρκούν τα αποσπάσματα.
Η εκπομπή είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην Ελληνική τηλεόραση αυτή τη στιγμή.
Γιάννης Μιχαλακάκος
| Πριν από 1405 ημέρεςπολύ καλή εκπομπή ωστόσο θεωρώ παράλειψη το ότι δεν έγινε καμιά αναφορά στην Μάνη και το κίνημα στις 17 Μάρτη. Το κάστρο της λευτεριάς όπως έλεγε ο Κολοκοτρώνης. Ήδη από τις 6 Γενάρη του 1821 βρισκόταν στην Μάνη προκειμένου να ενώσει τις τοπικές γενιές ώστε να γίνει η περιοχή ορμητήριο των επαναστατών. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από το 1820 είχε δρομολογηθεί η έκρηξη της επανάστασης στον Μοριά από την Μάνη για αυτό τα καράβια με όπλα από την Σμύρνη εκτελωνίστηκαν στις Κιτριές της Μάνης. Στην Βοστίτσα ο Παπαφλέσσας απείλησε τους προκρίτους ότι θα τους εκθέσει με τους Μανιάτες.
Νατάσα Ιορδάνογλου
| Πριν από 1413 ημέρεςΠολύ εμπεριστατωμένες οι αναλύσεις του Οθωμανολόγου Δ. Σταθακόπουλου.
Σας παρακαλώ να τον καλείτε συχνότερα στην εκπομπή σας.
Ευχαριστώ πολύ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ
| Πριν από 1413 ημέρεςΣχετικά με την έναρξη της επανάστασης διαβάστε την ιστορία του Δημήτρη Φωτιάδη όπου δημοσιεύονται οι διάλογοι από τη σύναξη της Βοστίτσας ( σημερινό Αίγιο) .Σε αυτή συναντιόνται ο Παπαφλέσσας με τους πρόκριτους και τους δεσπόταδες ( Π. Π. Γερμανός ) . Φαίνεται ξεκάθαρα ότι καμία διάθεση δεν είχαν για το ξεσηκωμό του Μοριά και του έθνους . Αλλά και όταν ξεσηκώθηκαν από ανάγκη έκαναν τα πάντα για να μην προχωρήσει η γρήγορη απελευθέρωση του Μοριά για να μη ανεβεί το κύρος του Κολοκοτρώνη και των οπλαρχηγών που ήταν αγαπητοί στο λαό γιατί οπώς έλεγε και ο Σωτήρης Χαραλάμπης οι προεστοί δεν ανέχονταν να παίρνουν διαταγές από αυτούς που δεν μπορούσαν να κρατήσουν πιρούνι στα χέρια τους ( εννοώντας ανθρώπους όπως ο αδερφός του Παπαφλέσσα Νικήτας Δικαίος ). Τέλος η Αγία Λαύρα έχει πάρει επιτιμητικό έγγραφο για τη στάση της στη διάρκεια της επανάστασης .