01-10-2024 19:41

Συναγερμός στο Ισραήλ - Μαζικές εκτοξεύσεις πυραύλων από το Ιράν

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους προς το Ισραήλ.

Όπως ανακοίνωσαν οι IDF, πριν από λίγο εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σειρήνες ηχούν σε όλη τη χώρα.

https://twitter.com/IranObserver0/status/1841156584262484340

335323_1

Tο Ιράν εκτόξευσε πάνω από 100 πυραύλους

Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 100 πυραύλους προς το Ισραήλ και αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις 19:45 ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία, σύμφωνα με μμε και αυτόπτες μάρτυρες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες,

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ.

https://twitter.com/emilykschrader/status/1841159358056448365

IDF: «Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τους Ισραηλινούς πολίτες»

Μετά την επίθεση του Ιράν ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Πριν από λίγο, εκτοξεύθηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το κράτος του Ισραήλ. Σας ζητείται να παραμείνετε σε επιφυλακή και να ακολουθήσετε επακριβώς τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Τα τελευταία λεπτά, η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου έχει διανείμει οδηγίες για τη διάσωση της ζωής σε διάφορες περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα. Το κοινό καλείται να ακολουθήσει τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Μόλις ακούσετε μια σειρήνα, πρέπει να εισέλθετε σε προστατευμένο χώρο και να παραμείνετε εκεί μέχρι νεότερας. Οι IDF κάνουν και θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

https://twitter.com/SuppressedNws/status/1841158251343180251

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα συνδράμουν το Ισραήλ στις επιθέσεις του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ «να αμυνθεί από τις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις και να προστατεύσουν τον αμερικανικό στρατό στην περιοχή» με ανάρτησή του, λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστό πως το Ιράν ξεκίνησε τα αντίποινα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί από αυτές τις επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή» έγραψε στο Χ (πρώην Twitter) ο Μπάιντεν, μετά από μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου νωρίτερα.

https://twitter.com/POTUS/status/1841156367005925654

Ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίστηκαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, επικαλούμενο μαρτυρίες, ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πριν από λίγο πάνω από την Ιορδανία.

Θυμίζουμε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν ανακοινώσει ότι το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν σε καταφύγια.

Η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών

Τις τελευταίες εξελίξεις παρακολουθεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας το οποίο συντονίζει τις επόμενες κινήσεις του. Όπως ανέφερε σχετικά ανώτερη πηγή του ελληνικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN: «Είμαστε σε πολύ οριακό σημείο. Τα χτυπήματα του Ισραήλ ήταν ουσιαστικά και συμβολικά και είχε το πλεονέκτημα. Τώρα μένει να δούμε την αντίδραση του Ιράν. Μένει να δούμε επίσης τι θα κάνουν τα αραβικά κράτη τα οποία μέχρι τώρα έχουν δείξει μια μετριοπάθεια. Αν χαθούν αυτοί οι πυλώνες της μετριοπάθειας στον αραβικό κόσμο τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ

Υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ιράν σε βάρος του Ισραήλ, θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις 16.30 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας.

Η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού:

«Αύριο, Τετάρτη, στις 16.30, θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ)».

Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις για απεγκλωβισμό Κύπριων υπηκόων από τον Λίβανο

Σύμφωνα με ενημέρωση του Υπουργείου Άμυνας, κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέσει μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο.

Η ανάρτηση του Υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια

https://twitter.com/nikosdendias/status/1841166834201997492?s=48&t=dJFRW3Ar5JDE5D2u7yu5MQ

Σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ισραήλ

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ήχησαν νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης (1/10) σε δεκάδες πόλεις σε όλο το κεντρικό Ισραήλ καθώς και στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.335318_1

Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 100 πυραύλους προς το Ισραήλ και αυτόπτες μάρτυρες είπαν στις 19:45 ότι είδαν πυραύλους πάνω από την Ιορδανία, σύμφωνα με μμε και αυτόπτες μάρτυρες.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης. Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες,

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων ηχούν σε όλο το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ισχυρές εκρήξεις ακούγονται σε πολλές περιοχές μέσα και γύρω από το Τελ Αβίβ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο και έπεσε σε ακατοίκητη περιοχή. Δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης τόνισαν ότι ο πύραυλος έπεσε στη θάλασσα κοντά στο Μπατ Γιαμ, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο κανένα πληθυσμιακό κέντρο.

Οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους στο κεντρικό Ισραήλ να παραμείνουν κοντά σε καταφύγια.

Στόχοι αεροπορικές βάσεις ένα αρχηγείο μυστικών

Τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους New York Times ότι μια ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ αναμένεται μέσα «στις επόμενες ώρες» και ότι η επίθεση θα γίνει με drones και πυραύλους. Ωστόσο, μια δυτική πηγή τόνισε στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους και όχι με drones ή πυραύλους κρουζ.

Όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ τον Απρίλιο, σύμφωνα με υπολογισμούς οι βαλλιστικοί πύραυλοι χρειάζονταν 12 λεπτά για να φτάσουν στο Ισραήλ από το Ιράν, οι πύραυλοι κρουζ δύο ώρες και τα drones περίπου εννέα ώρες για να φτάσουν τους στόχους τους. Οι τρεις Ισραηλινοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν δήλωσαν στους New York Times ότι το Ιράν πιθανότατα θα στοχεύσει τρεις στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις και «ένα αρχηγείο μυστικών πληροφοριών βόρεια του Τελ Αβίβ», το οποίο είπε ότι έχει εκκενωθεί.

Ενώ ο ολοκληρωτικός πόλεμος αποφεύχθηκε τον Απρίλιο, οι New York Times, επικαλούμενοι διπλωμάτες και ειδικούς, τόνισαν ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιο πιθανός τώρα, «με το Ισραήλ να αναμένεται να αντεπιτεθεί σκληρά μετά από οποιαδήποτε νέα ιρανική επίθεση».

Διαβάστε ακόμη